Over Karmac

Karmac kent een rijke geschiedenis, die in 1973 als dienstverlener in de wereld van bibliotheken is begonnen. Karmac bracht het Karto-systeem op de markt, waarmee het uitleenproces van bibliotheken op een efficiënte manier werd ondersteund. Jarenlang verzorgde Karmac voor een groot aantal openbare bibliotheken de uitleenadministratie.

Karmac zorgde in die tijd voor een sensatie door het handmatige uitleenproces van bibliotheken te stroomlijnen in een semi-geautomatiseerd proces. Bijzonder was dat elke uitlening op microfilm werd vastgelegd in een centraal verwerkingssysteem in de Karmac vestiging in Lelystad. Naar verloop van tijd maakten vrijwel alle openbare bibliotheken in Nederland gebruik van dit efficiënte systeem.

Toen veel bibliotheken in de jaren tachtig massaal overstapten op volledig geautomatiseerde uitleensystemen (bibliotheekautomatisering), dreigde Karmac de boot te missen. Er was onvoldoende ingezet op automatisering dat het oude Karto systeem langzaamaan uit de markt drukte. Een nieuwe fase van groei kondigde zich aan na de overname van Karmac in 1998 door Breemhaar Beheer van de Flevolandse ondernemer Meine Breemhaar. De overname markeerde de start van een zeer succesvolle en financieel gezonde bedrijvengroep: de Karmac Groep, dat onderdeel is van de KMM Groep (Kennis, Marketing en Media Groep). De KMM Groep is een snelgroeiende en innovatieve bedrijvengroep met zestien landelijke en deels internationaal actieve bedrijven, ruim 450 medewerkers, verdeeld over vier sterke labels: Karmac, Metafoor, IVIO en Prosu.